Her ünlü yerin başına gelen, aşırı ilgi ve sonrasında fazla turistikleşmesinden dolayı ilk gidenleri biraz hayal kırıklıklarına uğratsa da birçoğumuzun tatil hayallerini süsleyen bir destinasyon. Her yıl açılan yeni mekânları, butik otelleri, aktiviteleri ve lezzetleri ile Alaçatı, denize kıyısı olmasa da yakındaki plajlarıyla deniz, kum, güneş arayanlar için de çokça alternatif sunuyor.
Alaçatı’da listeden öte ve önce yapmanız gereken bir şey varsa o da şirin kasabanın Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında yürümek. Kaybolmaktan korkmayın. Tarihi taş evleri ve birbirinden ilginç dükkanları görünce buna değiyor.
Alaçatı Yapılacak Şeyler
Her ünlü yerin başına gelen, aşırı ilgi ve sonrasında fazla turistikleşmesinden dolayı ilk gidenleri biraz hayal kırıklıklarına uğratsa da birçoğumuzun tatil hayallerini süsleyen bir destinasyon. Her yıl açılan yeni mekânları, butik otelleri, aktiviteleri ve lezzetleri ile Alaçatı, denize kıyısı olmasa da yakındaki plajlarıyla deniz, kum, güneş arayanlar için de çokça alternatif sunuyor.
Alaçatı’da listeden öte ve önce yapmanız gereken bir şey varsa o da şirin kasabanın Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında yürümek. Kaybolmaktan korkmayın. Tarihi taş evleri ve birbirinden ilginç dükkanları görünce bunu değiyor.
1. Hacımemiş Mahallesi’ndeki antikacıları gezin
Hacımemiş Mahallesi, şirin kafe ve restoranları, antikacı dükkanları, galerileri, seramik ve cam işçiliği atölyeleri ve daha bir çok farklı mekânlarıyla Alaçatı’nın yükselen yıldızı. Kemalpaşa Caddesi gibi sıkış sıkış bir kalabalık, sokağa taşan gürültülü mekânlar yok burada, daha sakin ve dingin bir yer. Özgün ürünler sunan antika dükkanlarına tek tek girin derim.
2. Alaçatı Pazarı’nı ziyaret edin
Her cumartesi çok geniş bir alanda kurulan Alaçatı Pazarı,
sebze ve meyvenin dışında, kaliteli giyim ürünleri ve el yapımı reçellerin,
baharatların bulunabileceği çok renkli bir yer. Yakın köylerde üretim
yapan köylülerin lezzetli doğal ürünlerini alın. Pazarda Reçelci Niko’ya
uğrayın, hangi ürünlerden nasıl leziz reçeller yapıldığını görün.
3. Deniz, güneş ve kumun keyfini çıkarın
Kumsalı, cam gibi denizi ve meşhur rüzgarıyla Alaçatı, her sezon yerli ve yabancıların akınına uğruyor. Rüzgarın yönü ve derecesine göre tercih edilen plajlardan en ünlüleri Kum Beach, Mocca Beach ve Çark Plajı. Ayrıca Alaçatı Marina’daki mekanlarda dinlenip soğuk bir şeyler içme imkanı da bulunuyor. Rüzgar nereden eserse essin her daim korunaklı bir koy olan Aya Yorgi plajını da ekleyebiliriz. Altın sarısı kumları ve berrak serin sularıyla Alaçatı kumsalları ziyaretçilerine keyifli bir deniz keyfi sunuyor.
4. Rüzgâr sörfü yapanları izleyin
Uluslararası yarışmalara da ev sahipliği yapan Alaçatı, dünyanın en iyi rüzgâr sörfü yerlerinden birisi olarak gösteriliyor. Alaçatı Yumru Koyu dünyanın sayılı sörf yerlerinden biri ve burada her yıl Dünya Windsurf Şampiyonası yapılıyor. Ben de rüzgar sörfü yapmayı bilmiyorum ama alanında uzman isimlerin eğitim verdiği okullarda, harikulade sörf yapanları izlemek keyif verici. Alaçatı, yılın 330 günü rüzgarlı olduğundan, her yıl pek çok rüzgar sörfü müdaviminin akınına uğruyor. İster profesyonel olun, ister sörfe gönül verenlerden, gidin deneyin.
5. Çeşme kumrusunu deneyin
İştah kabartan Çeşme kumrusu, ‘İzmir kumrusu’ ve ‘Alaçatı kumrusu’ adıyla da tanınıyor. Nohut mayalı susamlı ekmeğe sucuk, domates ve tulum peynirinin eşlik etmesiyle muhteşem bir lezzet şölenine dönüşen kumru, öğle arası atıştırması olarak en doğru tercih.
Denizden çıkanlar ve gece eğlencesini bitirenler kumrucuya uğruyor. Kumru, ev yapımı salatalık turşusu ve ayran üçlemesine tanıklık etmek için Kumrucu Şevki ve Kumrucu Hikmet en iyi seçenekler arasında yer alıyor. Sakızlı muhallebi ve dondurma çeşitleri için Alaçatı’da uğramanız gereken yer ise İmren Alaçatı Tatlıcısı.
6. Yel değirmenlerinden gün batımını izleyin
Alaçatı’nın simgesi, 1850’lerden kalma taş yel değirmenleri, buranın en eski yapıları arasında yer alıyor. Büyüklükleri birbirinden farklı 4 adet yel değirmeni Alaçatı merkezde yer alan küçük bir tepenin üzerine kurulu.
Alaçatı sokaklarını turladıktan sonra hem yorgunluk kahvesi içmek hem de nefis gün batımı izleyip fotoğraf çekmek için ideal bir yer.
7. Doyum olmaz Ege mutfağı ve mezeler
Ege mutfağını enfes lezzetlerini sunan restoranları ve sıcakkanlı halkıyla Alaçatı, restoran yönünden de zengin bir çeşitliliğe sahip. Küçücük masalarıyla doyumsuz tatlar sunan meyhaneler Alaçatı’yı Alaçatı yapan değerlerden. Ege otları ve yerel lezzetlerin eşlik ettiği meze çeşitleriyle süslenen rakı sofraları, canlı müzikle birlikte yüzleri güldürüyor.
Alaçatı’ya özgü cumbalı taş evlerin bulunduğu şirin sokaklardan birinde hizmet veren Asma Yaprağı ve Yasemin’in Mutfağı benim tavsiyem. 1941’den beri Alaçatı’nın en çok ilgi gören tatlıcısı olan İmren’de damla sakızlı kurabiye tadın, enfes! Şerefe Meyhane ve Şişarka, rakı ve meze severlere tavsiye.
İster denizde, ister gece eğlencesinde, midye-bira keyfi denemeye değer. Soğuk bir biraya eşlik eden midye dolma tabağının tadı damakta kalıyor. Lezzetli ve taze midye dolma plajda ya da oturulan mekanda keyifle tüketilebilir. Her daim karşılaşılabilen seyyar midye satıcılarından güvenle alışveriş yapılabilir.
8. Butik otellerde konaklayın
Her biri bambaşka bir kimliğe sahip, kendisine hayran bırakan Alaçatı butik otelleri, dört mevsim ayırt etmeden benzersiz atmosferiyle misafirlerini ağırlıyor. Birçoğu 100 yılı aşkın tarihiyle, aslına uygun olarak restore edilen kesme taştan yapılmış Alaçatı otelleri, cumbalarında Türk kahvesi keyfi yapabileceğiniz bir konfor sunuyor. Hele Ege usulü kahvaltısı dillere destan.
9. Hediyelik eşya alın
Alaçatı birçok tasarımcının atölyesinin bulunduğu bir merkeze dönüştü. Hemen hemen her sokakta karşınıza çıkan tasarım atölyelerinde özgün tasarımları görmek mümkün. İster küçük bir buzdolabı süsü, ister deri bir çanta, Alaçatı’da her bütçeye uygun hediye bulunabiliyor. Ayrıca yan yana tezgahların açıldığı gece pazarı öğleden sonra ziyaretçilerini ağırlamaya başlıyor.
1874’de inşa edilmiş bir kiliseden dönüştürülmüş olan Pazaryeri
Camii’nin yanındaki Antika Pazarı cumartesi ve pazar günleri
kuruluyor ve Türkiye’nin ilk antika pazarlarından biri olarak anılıyor.
10. Alaçatı gece hayatına karışın
Son yıllarda özellikle İstanbullu yatırımcıların da ilgi gösterdiği Alaçatı’da çok sayıda eğlence mekanı açıldı. Bazıları gündüz beach club, gece ise eğlence mekanına dönüşen bu yerlerde zaman zaman ünlü şarkıcılar ve DJ’ler de sahne alıyor. Birbirinden güzel plajları, akşam üstü happy hour’larla başlayıp sabahın ilk ışıklarına kadar süren Alaçatı gece hayatı kendinden sık sık söz ettiriyor.
Sabahın ilk ışıklarına dek süren eğlenceli bir gece için Aya Yorgi Koyu’na dilerseniz uğrayın. Buradaki mekânların en ünlüleri Babylon, Sole Mare ve Marrakech. Gece uzun diyerek devam etmek isteyenler için Alaçatı Port’ta yer alan Club 29, Öküz, Tren; Çark plajında yer alan Otto Alaçatı gece hayatı için gidilecek yerlerden. Kum Beach’te yer alan Deli Deli, Alaçatı koyunda yer alan Riders Mood diğer gözde mekanlar.
Alaçatı Ot Festivali
Alaçatı sadece yaz döneminde değil dört mevsim gerçekleştirilen etkinliklerle cazibe merkezi olmayı başarıyor. Bu etkinliklerden en çok ilgi çekeni Ot Festivali. Efsanelere göre binbir çeşit ot yetişen Alaçatı’nın şifalı otları ile yapılan yemeklerin sergilendiği, çeşitli yarışmaların düzenlendiği festivale çok sayıda turist katılıyor. Nisan ayının ilk haftasında gerçekleşen festivalde yapılan yemeklerde beldede üretilen zeytinyağı kullanılıyor.
Alaçatı’ya nasıl gidilir
İzmir Adnan Menderes Havalimanı ile Alaçatı arası 85 km ve araçla
yaklaşık 45 dakika sürüyor. Alaçatı’ya havalimanından araç kiralayarak
gidebilir. Alaçatı’ya havalimanından taksiyle gitmenin maliyeti araç kiralama
maliyetlerinden yüksek. Eğer şehir dışından geliyorsanız en iyisi araç
kiralamak. Bütçenize uygun olan Adnan Menderes Havalimanı araç
kiralama seçeneklerine göz atın. Havalimanından kalkan Havaş
servisleriyle 25 TL karşılığında Çeşme Otogar’a gitmek mümkün. Otogardan
taksiyle Alaçatı’ya ulaşılabiliyor.